Massagepraktijk in vroegere KPN-gebouw

 

In het vroegere KPN-gebouw aan de Henri Dunantlaan 2 is tijdelijk een 15-tal bedrijven gehuisvest. De Zuidwester had een interview met een van de ondernemers: Jantien Schaap. Jantien heeft vanaf september een praktijkruimte gehuurd in het vroegere ICT-gebouw van de KPN op de hoek van de Henri Dunantlaan en het Overwinningsplein. Een aantal van u zal het onder andere kennen van het Happietaria dat er in de maand december was gevestigd. U kon daar ‘eten voor het goede doel’. Samen met een aantal andere, vaak startende, ondernemers is ze onderdeel van wat je een soort van bedrijfsverzamelgebouw zou kunnen noemen. Carex verhuurt de ruimtes, zoals de overige kamers voor de kamerverhuur zijn bestemd. De ondernemers die in het gebouw zijn gehuisvest zijn van zeer divers ‘pluimage’: onder andere een jurist, filosoof, een kunstenaar en Jantien dus. Haar massagepraktijk heet Massagehanden, een praktijk voor Thaise yogamassage.

Bij binnenkomst in het gebouw is duidelijk, dat het geen ‘normaal’ kantoorgebouw is. Er is geen receptie en Jantien komt persoonlijk naar beneden om mij binnen te laten en welkom te heten. In de hal is een van de bewoners haar fietsband aan het oppompen. De gemoedelijkheid spreekt aan en is volgens Jantien een van de charmes van het hebben van een ‘werkplek’ in het vroegere KPN-gebouw. De bedrijfsruimtes zijn op de tweede verdieping. We beginnen met koffie (had ook thee of water kunnen zijn), zoals Jantien dat meestal ook doet met haar klanten. De ontvangst is zeer hartelijk, wat meteen ook haar persoonlijkheid en aanpak kenmerkt.

Voordat zij in 2017 haar eigen praktijk voor Thaise yogamassage begon, werkte ze onder andere als leidinggevende bij Humanitas DMH. De afkorting staat voor Dienstverlening aan Mensen met een Hulp- vraag. In dat werk ging het erom mensen te helpen een waardevolle plek in de samenleving te vinden. Haar oorspronkelijke opleiding is verpleegkundige en in die hoedanigheid werkte ze onder andere op een AZC, waar ze spreekuur hield in het kader van de eerste verwijzing van vluchtelingen naar de huisarts.

Kijken naar ‘de hele mens’ is een principe waarvoor ze steeds heeft gekozen en dat met volle overtuiging nog steeds doet.

In haar huidige beroep als massagetherapeut is dat extra belangrijk: het gaat om het werken aan de balans tussen lichaam en geest. Door haar massage gaat de eigen energie van mensen vaak weer stromen en gaan ze hun lichaam soms vrijwel onmiddellijk anders voelen dan ze lange tijd deden. In de ruimte waar we het interview hebben ligt in een deel ervan een mat op de grond. Daar vindt de Thaise yogamassage plaats. Jantien benadrukt, dat daarbij de kleren worden aangehouden. Bij deze yogamassage gaat het om met vloeiende bewegingen een aantal rekkingen en strekkingen te verrichten bij degene die gemasseerd wordt en tegelijk acupressuur toe te passen. Bij dit laatste gaat het erom zachte druk (pressuur) met vingers, handen en ellebogen uit te oefenen op de meridianen (energiebanen) in het lichaam. Door de uitleg van haar werkwijze, maakt Jantien heel duidelijk, dat er aan Thaise Yogamassage niets ‘zweverigs’ te bespeuren valt. Het is hard, maar tegelijk ook subtiel, werken voor haar. Dat alles om degene die gemasseerd wordt te helpen zich te ontspannen, zich bewuster te worden van het eigen lichaam en in wezen daardoor ook zelfbewuster te worden.

Behalve de Thaise yogamassage is het ook mogelijk bij Jantien een Thaise oliemassage (op een tafel) of een stoelmassage te krijgen. Bij de oliemassage ligt de nadruk op masseren van spieren en energiebanen en gaat het om minder stevige strekkingen dan bij de yogamassage. Bij de stoelmassage ligt de focus op hoofd, nek, schouders en rug. De duur van de behandeling is veel korter dan bij de andere 2 massagevormen, maar 15-20 minuten. De andere massages duren in principe ongeveer 60 minuten. In overleg kan de duur van de massage echter worden verkort.

Voorafgaand aan een behandeling / een aantal behandelingen houdt Jantien altijd een intake. Daarin kunnen diverse zaken aan de orde komen, zoals fysieke conditie en mogelijkheden, eventuele ziektes of klachten en de verwachtingen en behoeften wat betreft de massage. Jantien zal de mogelijkheden aangeven en zo nodig ook doorverwijzen wanneer zij met haar massages niet kan voldoen aan de verwachtingen. Zij benadrukt, dat ze geen therapeut voor psychische problemen is, al is er zeker wel ruimte voor emoties.

Jantien vertelt heel bevlogen over haar werk en ziet zichzelf heel duidelijk als ‘ondersteuner’ van degene die ze masseert. Zij ondersteunt anderen graag in hun eigen proces, wat mooi verwoord is in het motto dat op haar site staat. Vrij vertaald luidt dat: “Luister naar degene met die je masseert, Met respect, geduld en met verbeelding En help ontdekken wat er aan wijsheid is.”

Op de website van Jantien vindt u verdere informatie, o.a. over kosten van de verschillende massages. 

 

Matthé Snijders

Wijkkrant “de Zuidwester”.

De zuidwester is een uitgave van de Wijkraad Corpus den Hoorn.